Informatie voor onderwijs-professionals

02 leerkracht kind

Ik wil meer informatie over

  • Basisondersteuning

    Basisondersteuning bestaat uit hulp bij problemen die regelmatig voorkomen, bijvoorbeeld bij dyslexie of dyscalculie. Lees hier de afspraken binnen ons samenwerkingsverband over de basisondersteuning.

  • Extra ondersteuning Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aanvragen en verlengen

    Wanneer een leerling het meest op zijn plek is in het speciaal (basis)onderwijs, dan beoordeelt het samenwerkingsverband of de leerling ‘toelaatbaar’ is voor deze speciale vorm van onderwijs.

    Het ondersteuningsteam van de huidige school vraagt de toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aan bij het samenwerkingsverband. In een TLV staat beschreven welke hulp de leerling nodig heeft.

    Een TLV kan digitaal worden aangevraagd in 1loketPO in Onderwijs Transparant. Hiervoor heeft u geen toestemming of handtekening nodig van ouders. Voor deze aanvraag heeft u diverse documenten nodig, waaronder een ingevuld groeidocument/ontwikkelingsperspectief (OPP), handelingsplannen, overzicht schoolloopbaan en toetsen.

    Een TLV wordt afgegeven tot het einde van de basisschoolperiode.   
    Op basis van het ontwikkelingsperspectief en in overleg met ouders, wordt elk jaar gekeken of een leerling een minder intensieve vorm van ondersteuning nodig heeft en eventueel onderwijs kan volgen op een reguliere school .

    Wanneer een leerling gedoubleerd heeft, is er soms een verlenging nodig voor een extra jaar. Dit kan via Onderwijs Transparant worden aangevraagd.

    Direct naar:
    Stappenplan aanvragen TLV
    OPP  (ontwikkelingsperspectief)
    Terugplaatsingsbeleid Ericaschool, school voor (V)SO
    Terugplaatsingsbeleid SBO De Parasol
    Terugplaatsingsbeleid SBO Kameleon
    Terugplaatsingsbeleid MDO De Poldervaart
    Verlenging TLV

  • Contactpersoon samenwerkingsverband SWV’er

    Iedere school heeft een vast contactpersoon in het samenwerkingsverband, een SWV’er.

    Bekijk hier de indeling per wijk en de gekoppelde SWV’er-contactpersonen.

  • Schoolondersteuningsroute

    Bekijk hier een overzicht van de verschillende ondersteuningsroutes voor onderwijs en zorg.
    Direct naar:

    Schoolroute PO

  • Wijkgericht werken

    Vanuit de kernwaarden Vertrouwen, Vakmanschap, Verbinden en Versterken willen we met elkaar samenwerken, kennis delen en elkaar ontmoeten. Wijkgericht werken staat hierbij centraal.
    Direct naar:
    Meer informatie wijkgericht  werken

  • Voorschoolse Educatie (VVE)

    Zodra kinderen zijn ingeschreven bij de basisschool, heeft de school een zorgplicht. Samen met de voorschoolse voorziening (peuterspeelzaal of kinderopvang) streven we naar een doorgaande leerlijn. Daarom worden leerlingen vanaf de leeftijd van drie jaar besproken in het ondersteuningsteam van de school. Dit zorgt voor een goede overdracht naar de basisschool.

    Direct naar:
    Ketenproces het jonge kind

  • Vooroverleg Ondersteuningsteam (VOT)

    Ongeveer zes keer per jaar worden ingediende aanvragen doorgenomen in het Vooroverleg Ondersteuningsteam (VOT). Bij dit overleg zijn een medewerker van het samenwerkingsverband   (SWV’er), de jeugdondersteuner op school en de jeugdverpleegkundige van het CJG uitgenodigd. Uit het gesprek komen interventies. Als de school niet verder kan met de besproken interventies, dan wordt de leerling verder besproken in het Ondersteuningsteam van de school .

  • Ondersteuningsteam (OT)

    Het ondersteuningsteam bestaat uit ouders en de leerling, intern begeleider, contactpersoon samenwerkingsverband (SWV’er), directeur van de school, jeugdondersteuner (op aanvraag) en eventueel andere instanties (wanneer van toepassing).

    Het ondersteuningsteam komt regelmatig bijeen om de ondersteuningsbehoeften van leerlingen te bespreken en hebben een belangrijke adviesfunctie bij de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring. Het OT is ook betrokken bij het ontwikkelen en samenstellen van ondersteuningsarrangementen.

  • Extra ondersteuning Ondersteuningsarrangement

    In een ondersteuningsarrangement staan alle middelen, voorzieningen en afspraken beschreven die een leerling nodig heeft.
    Dit kan zijn de inzet van mensen, speciale (fysieke) voorzieningen of leermiddelen en trainingen op de school. Een ondersteuning kan licht en/of kortdurend van aard zijn, maar ook zwaar en/of langdurig.

    Een arrangement kan plaatsvinden op een reguliere school, of op een school voor speciaal (basis) onderwijs. Er bestaan individuele, groeps- en schoolarrangementen.  

    Alle arrangementen worden getoetst en geëvalueerd.

    Direct naar
    OPP
    Richtlijnen arrangementen

  • Langdurig ziek, gehandicapt of leerlingen die psychiatrische behandeling nodig hebben

    Voor leerlingen die langdurig ziek zijn, gehandicapte leerlingen en leerlingen die psychiatrische behandeling nodig hebben, werken wij samen met gespecialiseerde organisaties in de regio Rotterdam/Rijnmond. Het is ons streven om in de toekomst een plek in de eigen regio aan te kunnen bieden.

  • Extra ondersteuning Specialistische leesbehandeling (SLB)

    Elke wijk heeft een behandellocatie voor specialistische leesbehandeling. Scholen kunnen bij de SLB’er van de wijk terecht voor vragen en informatie.

    Direct naar:

    Stappenplan SLB aanmelding
    Aanvraag formulier SLB
    Criteria SLB

  • Extra ondersteuning (Ernstige) dyslexie (ED)

    Per 1 januari 2022 is het nieuwe Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling 3.0 ingegaan.
    Wanneer een kind naast dyslexie ook een ontwikkelingsstoornis heeft, kan de dyslexie erger zijn. Gespecialiseerde dyslexiebehandeling behoort dan tot de mogelijkheid. De zorgverlener kijkt ook of een dyslexiebehandeling de meest passende en effectieve aanpak is.

    Direct naar:
    Stappenplan Ernstige Dyslexie  
    Stappenplan Ernstige Dyslexie voor scholen buiten de MVS regio
    Dyslexie nazorgprotocol  
    Vragenlijst ouder/verzorger 

  • Extra ondersteuning Schoollogopedie

    De schoollogopedist ondersteunt een aantal uur per twee weken een school en helpt kinderen die onderwijs- en ondersteuningsbehoeften hebben op het gebied van communicatieve redzaamheid .

    Direct naar:
    Schoollogopedie Schiedam  

    Schoollogopedie vindt alleen plaats in Schiedam. In Vlaardingen en Maassluis is er geen schoollogopedie en loopt aanvraag logopedie via de huisarts.

  • Extra ondersteuning Hoogbegaafdheid

    De vakgroep HB (hoogbegaafdheid) ondersteunen alle scholen bij de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen in de school en in de klas.

    Wanneer er meer uitdaging nodig is dan de school kan bieden, behoort plaatsing in de BBPlusklas (BBP) tot één van de mogelijkheden.  

    Direct naar:
    Hoogbegaafdheid (definitie en doelgroep)
    Helpdesk HB  
    Aanbevelingen signaleringen HB  
    Signaleringsinstrument  
    DHH  
    BovenBestuurlijke plusklas (BBP)

  • Extra ondersteuning Ambulante begeleiding

    Wanneer kinderen individuele ondersteuning nodig hebben - afgestemd op de persoonlijke situatie van het kind - dan is er extra ondersteuning in de vorm van ambulante begeleiding mogelijk.

    Direct naar:
    Procedure aanvraag AB

  • Overdracht PO-VO

    Wanneer een leerling met een ondersteuningsarrangement de overstap gaat maken naar het voortgezet onderwijs, werken wij samen met Samenwerkingsverband NWN .

    Persoonlijk contact en overdracht tussen de leerkracht uit groep 8 en de nieuwe (brugklas)docent, zorgt voor een goede aansluiting van het ondersteuningsarrangement (Warme overdracht).

    Direct naar:
    Samenwerkingsverband NWN

  • Aansluiting onderwijs en jeugdhulp

    In onze regio werken wij samen met de organisatie MEVIS

  • Nieuwkomers

    Het opvangtraject Centrale Opvang Nieuwkomers (CON) is voor kinderen van 4 tot 13 jaar, waarbij leerlingen zo snel en goed mogelijk de Nederlandse taal leren en de overstap naar het regulier onderwijs kunnen maken.

    Gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis hebben een gezamenlijke visie hoe nieuwkomersprojecten passen in het aanbod van inclusief onderwijs.

    Nieuwkomerscholen per gemeenten:

    Schiedam:
    De Wereldschool (Stichting PRIMO).

    Vlaardingen:
    De Globe (Stichting Wijzer)

    Maassluis:
    De Diamant (Stichting Un1ek)

    Nieuwkomersonderwijs gaat vaak hand in hand met zorg en het bieden van veiligheid. De scholen werken daarom nauw samen met jeugdprofessionals van MEVIS, wijkteams, CJG en de GGZ.

    Direct naar:
    Regionaal visiestuk nieuwkomers 2024 – 2028

  • Verzuim en thuiszitters

    Verzuim kan geoorloofd en ongeoorloofd zijn. Het is belangrijk om te achterhalen wat de reden is van het verzuim. Meld ongeoorloofd verzuim bij de leerplichtambtenaar.  

    Om diverse redenen kan het voorkomen dat een leerling thuis komt te zitten. Dit kan komen door een geschil, verwijdering door de school of door bijvoorbeeld ziekte. Voor deze leerlingen is het belangrijk om snel een nieuwe onderwijsplek te vinden. Voor leerlingen die een behandelplek nodig hebben, waarbij een wachtlijst geldt, is een coördinator van het samenwerkingsverband vastgesteld die samenwerkt met de hulpverlening.

    Direct naar:
    Stroomschema zorgplicht
    Verzuimkaart
    Meldingskaart verzuim
    Stroomschema primair, voortgezet en voortgezet speciaal onderwijs